psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
Varsaturi de natura nervoasa | Psiholog Bucuresti

Varsaturi de natura nervoasa


varsaturi nervoase, tulburari alimentare, boli psihosomaticeProcesul vomitarii serveste la golirea continutului stomacului in cel mai scurt mod. Mecanismul acestei actiuni este complicat si implica un numar mare de muschi.

Atunci cand vomitatul are loc in mod natural (spre deosebire de cel provocat in anorexie, ca o consecinta reflexa a bulimiei) si repetat, devenind un simptom, in mod normal ar trebui sa conduca persoana sa consulte un medic, pentru a fi determinata natura acestui simptom..
Vomitatul poate fi o consecinta a unei stari patologice a stomacului sau a unei stari alterate a hranei. In absenta acestor cauze, vomitatul poate fi de natura nervoasa – in aceasta situatie, acesta are loc fara efort si spontan, independent de cantitatea sau calitatea hranei ingerate.

Diagnoza varsaturilor de natura nervoasa trebuie sa aiba in vedere, astfel, caracterul nervos al varsaturilor si sa depisteze cauza emotionala a acestora.

La persoanele ce prezinta acest simptom, hrana ingurgitata este eliminata din cauza unui conflict emotional. Vomitatul [si greata] sunt ‘insotitori’ familiari ai distresului emotional. Aceasta se reflecta la nivelul limbajului prin expresii de genul: ‘imi faci/ imi provoci greata’, ‘mi se face rau de la asta’, ‘imi vine sa vars de la asta’, ‘ma faci sa vars’…
Simptomul poate fi expresia unor sentimente de vinovatie (cand persoana ‘trebuie’ sa inapoieze hrana deja inghitita, din cauza semnificatiei simbolice agresive pe care o atribuie inconstient actului hranirii), de respingere, a anxietatii… De exemplu, varsaturile se pot produce in momentele de anxietate severa sau teama, ceea ce e si explicatia varsaturilor atunci cand apar la cei cu fobii severe, atunci cand sunt expusi la factorul care le produce fobia.


Ghid Self-Help:

Urmariti paternul de aparitie
De notat momentele situationale cand apar aceste varsaturi pe fond nervos. Fiind atenti la aceste momente, aveti posibilitatea sa constientizati un patern de aparitie (de exemplu, la contactul social cu persoanele de sex opus, inainte de a performa pe scena…).
Aceasta va va ajuta sa prevedeti si va va da o indicatie despre conflictul emotional ce se exprima prin acest simptom. Constientizarea este primul pas in restructurare.

Consultati un doctor si un psihoterapeut
Daca in urma investigatiilor medicale, a fost exclusa conditia medicala ca si cauza a acestui simptom, este indicat sa parcurgeti un demers terapeutic pentru a intelege mecanismul psihologic de la baza simptomului, pentru a integra conflictul emotional si a gasi o modalitate sanatoasa, adaptativa de raspuns.

 

Comentariile sunt blocate.

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: