psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
psihoterapie de familie psiholog Bucuresti Carmen POPA

Psihoterapie de familie


 “Scopul general al terapiei de familie este ajutarea membrilor familiei
sa devina ‘experti de sistem’
 care cunosc sistemul [lor] familial atat de bine
astfel incat familia se poate reajusta singura, fara ajutorul unui expert.”
M. Bowen – terapeut de familie si cofondator al terapiei sistemice

 

psihoterapie de familie

De-a lungul vietii, odata cu etapele de varsta ale membrilor familiei si cu schimbarile pe care acestea le presupun, la care se adauga situatiile dificile de viata (un divort iminent, decesul unui membru al familiei sau al unei presoane semnificative, schimbarea statutului social si familial…), familiile trec prin diverse dificultati. Acestea au nevoie sa se adapteze continuu la noila contexte de viata, pentru a-si mentine continuitatea si unitatea, ca nucleu, si pentru a favoriza cresterea psihologica a membrilos sai.

Masura in care o dificultate devine sau nu o problema, ‘depinde de modul in care membrii familiei raspund acesteia’ (Watzlawick, Weekland&Fish).

Se are in vedere atat membrii familiei, cat si intregul sistem familial, intrucat comportamentul problematic al unui copil, de exemplu - motivul pentru care familia s-a prezentat in terapie, poate fi explicat, cel putin partial,  prin disfunctiunile din sistemul familial respectiv. Acest comportament poate fi un simptom al ‘starii’ de dezechilibru al sistemului (poate fi unul situat la nivelul relatiei de cuplu, sau poate surveni in urma unor evenimente prin care a trecut familia si care nu au fost gestionate adecvat) si singura solutie gasita de ‘sistem’ pentru a-si pastra homeostazia. Este important sa se evite, astfel, transformarea acestui ‘pacient identificat’ (copilul) in tapul ispasitor al problemelor familiale, pentru a fi evitata astfel responsabilizarea si implicarea in demersul terapeutic a celorlalti membri ai familiei.

O psihoterapie de familie implica astfel toti membrii familiei de baza (parinti, copii) sau ai familiei extinse, daca este cazul (alti membri ai familiei ce locuiesc in aceeasi casa cu familia de baza; bunici foarte implicati in cresterea si educarea unui copil; alte persoane semnificative). Familia este privita ca un intreg (un sistem), iar terapia are in vedere mai mult tiparele de relationare si comunicare dintre membrii familiei si mai putin tratarea separata a simptomelor fiecarui individ in parte, insa ia in considerare dimensiunile experientelor personale ale acestora.

 Una din abordari are in vedere modul in care se realizeaza comunicarea intre membrii familiei si modificarea adecvata a acestei comunicari, ce va fi reflectata prin schimbari comportamentale. Unul din rolurile terapeutului este si acela de a modela comportamente noi pe care membrii familiei sa le insuseasca sis a le utilizeze chiar din timpul sedintelor de terapie.

 Prin comunicare se intelege nu doar cea verbala, ci si cea non-verbala; comportamentul si simptomele unei persoane sunt expresii metaforice ale starii acesteia, fie ca sunt manifestari voluntare sau inconstiente (de ex., adolescentul care incepe sa lipseasca de la cina obisnuita a familiei).

O alta abordare are in vedere analizarea interactiunilor familiei, structura familiei, modul in care sunt setate rolurile, granitele, susistemele care apar.

Ese important cadrul securizant in care au loc sedintele terapeutice, nejudicativ si rolul echidistant al terapeutului fata de membrii familiei.

 

psihoterapie de familie 

PROGRAM:  Luni- Vineri : 9 – 20

                         Sambata :  10 – 16

Telefon:           0723 57 22 22

psihoterapie de familie    psihoterapie de familie

Vă aştept în următoarea locaţie:   Calea Rahovei, intersectie cu Str. M Sebastian

Cum ajungeti : Harta

Este necesar sa va programati in prealabil la telefon

Tarif    sedinta terapie de familie: 115*lei
Durata sedinta terapie de familie:  75 min

*20% reducere servicii psihologice pentru studenti si someri

 

 Confidentialitatea demersului terapeutic este asigurata
conform Codului de etica si deontologie profesionala

 

Articole in categoria  Psihoterapie (click pentru articole)

 

Articole tematice (click pentru articole)

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: