psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
Consiliere vocationala psiholog Bucuresti Carmen POPA

Consiliere vocationala


“Alegerea vocatiei este o expresie a personalitatii.”
John L. Holland

consiliere vocationala

Este important sa cunoasteti ce tip de personalitate suneti si ce gen de profesii sau roluri vi se potrivesc in mod natural. Cercetarile lui J. Holland arata ca oamenii cauta un anumit mediu profesional in care sa se dezvolte conform cu personalitatea lor.

Consilierea vocationala este destinata elevilor din an terminal, studentilor, precum si tuturor celor interesati sa-si cunoasca tipul de personalitate cu punctele lui tari si cu cele vulnerabile, precum si aria lor de interese, valori personale si aptidunini, cu scopul clarificarii atat a vocatiei, cat si a profesiei si mediului profesional in care aceasta sa-si gaseasca exprimarea cat mai adecvata  a nuantei personale, pentru o integrare si o dezvoltare profesionala cat mai buna si satisfacatoare.

Ar fi util sa tinem cont de aceste elemente atunci cand suntem in cautarea unui job, a unei cariere sau cand dorim sa urmam anumite studii profesionale.

Dand atentie constanta tuturor acestor elemente – luate atat separat, cat si impreuna – ce ne influenteaza participarea si implicarea in actul prestatiei profesionale sau al celor de studiu si formare profesionala, ne va ajuta sa ne construim si sa ne consolidam o cariera care, in timp, va fi cartea noastra de vizita.

Pe langa aptitudinile profesionale, participarea si implicarea noastra ne influenteza atat rezultatele profesionale, cat si nivelul de satisfactie si implinire. Cum nu putem functiona complet separati, ca oameni si ca profesionisti, ‘sanatos’ ar fi ca satisfactia profesionala sa fie cat mai aliniata la cea personala. Atunci cand ne desfasuram conform acestei alinieri, apare sentimentul de implinire.

Acesta va face diferenta, in timp, intre cei care actioneaza conform cu ceea ce sunt sau cu ceea ce vor sa devina, si cei care actioneaza hazardat, reactionand la mediu (familie – ‘ce vor parintii’, piata muncii – ‘ce se cauta’…) sau la diverse presiuni (situatii de criza…), o cauza fiind si cea a lipsei de constientizare a profilului propriu de personalitate si, in consecinta, a abilittilor naturale si resurselor personale.

Insa, in oricare moment al vietii sau situatie v-ati afla, va invit sa luati in considerare ca actul alegerii tine de prezent. Nici de viitor, nici de trecut. In prezent ne resemnificam si retraim actiuni, evenimente ce au avut loc in trecut, in prezent gandim viitorul –  unii doar il viseaza, altii si-l planifica.  Alan Kay spunea ca “cea mai buna modalitate de a prezice viitorul este sa-l creezi”.

Alegerile pe care le faceti in prezent vor face diferenta care, in timp poate genera o noua directie in viata.

Articole:

Teoria alegerii carierei

Tipurile de personalitate

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: