psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
Psihosomatica si familia | Psiholog Bucuresti

Psihosomatica si familia


psihosomatcaUnul din postlatele fundamentale ale dualismului, ramas mostenire de la Rene Descartes, afirma ca exista o deosebire fundamentale intre minte si materie, intre minte si corp.

Diferentiere s-a adancit odata cu divizarea intre stiinte a obiectului de studiu: medicina a preluat corpul si somaticul, in timp ce psihologia si-a insusit psihicul.

Acest dualism intre minte si corp nu face decat sa diminueze sansele bolnavului la recuperare si sa-i limiteze solutille la una din cele abordari in locul uneia holistice, care sa tine cont de unitatea corp-minte a fiintei umane si care sa urmareasca obtinerea si mentinerea unei stari de sanatate globale, fizice si psihice. Vorba latinului ‘mens sana in corpore sano’ – minte sanatoasa in corp sanatos.

Fie empiric, fie stiintific, s-a constatat insa existenta unor relatii intre corp si mediu, astfel ca o modificare emotionala a mediului exterior, de exemplu, a climatului familial, este capabila sa produca unei persoane o reactie biologica, starea corpului aflanduse- astfel la intersectia dintre biochimie, psihic si mediu.

Asa cum orice sistem tinde catre o anumita stare de echilibru, si in cadrul sistemului familial membrii sai adopta comportamente adaptative sau maladaptative  pentru a mentine familia intr-o stare de echilibru sau pseudoechilibru, valoarea unui comportament depinzand mai mult de sensul pe care i-l da familia, fie acesta explicit sau implicit, subinteles, decat de ‘importanta’ sau durata.

Echilibrul sistemului fiind unul dinamic si dat fiind ca temporalitatea unui comportament nu presupune faptul ca acesta va primi continuu aceeasi semnificatie, o stare de aparent echilibru poate ascunde, fapt, o clatinare structurala a esafodajului sistemului. Astfe, daca un comportament tolerat (de exemplu, obezitatea de generatii) pana la un anumit moment, devine o problema, inseamna ca dinamica familiala impune o schimbare si o resemnificare a acestuia. Cu cat inradacinarea unui comportament este mai mare, cu atat fortele angrenate intr-o astfel de schimbare de profunzime sunt mai mari, iar situatia putand fi una de criza.

Exista trei ‘medii’ prin care se exprima suferinta : corp, comportament si vorbire.

Eczema, o afectiune psihosomatica, pare sa coincida cu un sistem familial patologic incalcit, caracterizat de un grad ridicat de implicare si atasament reciproc, reflectate in incalcarea granitelor si a spatiului personal, interdependenta, granite fragile in subsistemele familiale. Un moment de cumpana in echilibrul familial, precum divortul parintilor, poate schimba modul de expresie al patologiei copilului, acesta putand trece de la eczema la depresie – o noua expresie a suferintei, un mod nou de procesare psihica – depresia fiind mai curand cauzata de aceasta modalitate de a metaboliza conflictele interpesonale sau intrapsihice.

In astfel de situatii, o familie poate fi ajutata sa implementeze ‘meta’comunicarea.

(va continua)

 

Comentariile sunt blocate.

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: