psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
Intimitatea in relatia de cuplu si Ajutorul psihologic | Psiholog Bucuresti

Intimitatea in relatia de cuplu si Ajutorul psihologic


terapie cuplu, intimitatea in relatia de cupluUneori intimitatea este gresit inteleasa, fiind confundata cu ‘sexul’. In timp ce intimitatea include si sexualitatea, ea implica insa mult mai mult.

Intimitatea cuprinde un intreg mod de a fi, de a te comporta, de a comunica si a gandi si implica mai mult de o persoana. Este locul implicarii, al vulnerabilitatii si al increderii, locul in care cei doi parteneri se intalnesc cu adevarat, relatia intima fiind ‘principala arena in care adultii isi manifesta emotiile’ (Mirgain&Cordova).

Intimitatea are loc atunci cand amandoi partenerii de cuplu se inteleg unul pe celalalt (‘eu te inteleg pe tine’), in acelasi timpul cu sentimentul fiecaruia de a fi inteles de catre celalalt (‘ma simt inteleasa/inteles de tine’). Intimitatea presupune reciprocitate, incredere, deschidere, apropiere, implicare.

Intimitatea poate avea diverse dimensiuni: intimitatea intelectuala – cand cei doi isi impartasesc gandurile, ideile, cand discuta si accepta atat similitudinile cat si diferentele intre opiniile proprii; intimitatea emotionala si psihologica– cand cei doi se simt confortabil si au incredere sa-si impartaseasca emotiile, nevoile, temerile, fanteziile, conflictele, cand se straduiesc sa inteleaga si sa empatizeze cu starea celuilalt; intimitatea fizica – nevoia de apropierea fizica de celalalt; intimitatea sexuala, care implica nu doar actul sexual, ci si diverse forme de exprimare si activitati senzuale. Dincolo de aceasta clasificare, dat fiind ca relatia de cuplu se bazeaza pe un nucleu emotional-afectiv, dimensiunea emotionala va fi prezenta si in celelalte dimensiuni, mai mult sau mai putin. De exemplu, intimitatea erotica implica, pe langa intimitatea sexuala sip e cea afectiva sau/si intelectuala.

Odata cu etapele de varsta, poate sa prevaleze nevoia unui anumit tip de intimitate. Este important de retinut ca intimitatea nu este un ‘lucru’ ce se obtine, ci este un proces dinamic ce are loc continuu si care trebuie sa tina cont de schimbarile interioare ce survin, cu timpul, in cei doi parteneri.

Intimitatea nu vine odata cu oficializarea relatiei de cuplu si nici, obligatoriu, cu timpul (cei doi parteneri de cuplu pot fi casatoriti ani de zile fara sa se fi simtit cu adevarat intimi unul cu celalalt). Construirea intimitatii este una din fazele inerente dezvoltarii unei relatii de cuplu autentice si, de regula, ne alegem partenerul care are aceeasi abilitate si nevoie de a fi intim, ca a noastra.
Desi nu vine automat cu timpul, intimitatea are nevoie de timp sa se dezvolte, timp in care cei doi se cunosc, traiesc impreuna experiente pozivite sau negative, isi impartasesc emotiile, nevoile, aspiratiile, gasesc un sens al vietii in cuplu. De asemeni, pentru dezvoltarea si functionarea intimitatii este nevoie si de spatiu, atat fizic (o locuinta proprie cuplului), cat si psihic, prin trasarea de granite psihice clare, pentru a evita intruziunea nedorita a altor persoane in cadrul relatiei de cuplu.


Ajutorul psihologic

Daca va simtiti singuri, frustrati, furiosi, nefericiti in relatia de cuplu, este un semn al unor probleme de substrat nerezolvate si pentru care consilierea este utila si recomandabila.

Cuplurile pot lucra asupra problemelor legate de intimitatea lor impreuna, dar si individual, asupra propriilor probleme ale fiecaruia ce au contribuit la lipsa intimitatii, a teamei de apropiere si de a fi, astfel, vulnerabil, asupra capacitatii de a fi deschis si de a avea incredere.

De multe ori, in istoricul de viata al persoanei exista evenimente trecute ce au ranit-o, au facut-o sa fie inchisa si lipsita de incredere in celalalt sau in ea insasi, facand-o sa-si puna bariere pentru a evita, astfel, durerea. Prin consiliere, aceste experiente de viata pot fi restructurate, reincadrate, ceea ce va va da o noua perspectiva asupra relatiei de cuplu, ajutandu-va sa va deschideti si sa va implicati in relatia de cuplu intr-un mod intim si implinitor.

In afara de a evita intimitatea in relatia de cuplu, mai exista o reactie aflata la polul opus, dar la fel de ‘ineficienta’: cea a persoanelor care ‘tanjesc’ dupa intimitate, sufocandu-si partenerul din ce in ce mai mult cu nevoi de afectiune, de atentie si reasigurari, in incercarea de a umple un sentiment de gol interior, de disperare sau de separare. Aceasta il va face pe partener fie sa dea inapoi, fie sa intre in aceasta relatie fuzionala, de dependenta, ceea ce va impiedica cuplul sa creasca, sa se maturizeze si va duce in timp la alienare de sine. Pentru a evita aceasta, este nevoie ca o astfel de pesoana sa ‘creasca’ interior, sa se maturizeze, sa fie capabila de o existenta autonoma si de satisfacere a propriilor nevoi.

Terapia ajuta cei doi parteneri de cuplu sa-si refaca intimitatea intr-un mediu securizant, printr-o abordare respectuoasa, lipsita de judecati de valoare, echidistanta fata de ambii parteneri. Experientele pozitive traite de cuplu vor ajuta la refacerea intimitatii si la validarea ei.

Astfel, fie ca aveti dificultati in crearea unei relatii intime, fie ca doriti sa rezolvati anumite probleme aparute ca urmare a lipsei de intimitate, sau doriti sa aprofundati intimitatea si intelegerea cu partenerul de cuplu, va incurajez sa apelati la serviciile specializate ale unui consilier psihologic sau psihoteapeut.

Comentariile sunt blocate.

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: