psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
Fobia | Psiholog Bucuresti

Fobia


fobiaFobiile apar dupa modelul raspunsului conditionat: un stimul nociv/neplacut este asociat cu un alt stimul – o situatia neutra. In mod normal, pentru instalarea reflexului conditionat, este nevoie de repetitia acestei asocieri. In ceea ce priveste mecanismul de aparitie a fobiei, interesant este ca nu este necesara aceasta repetitie, fobia instalandu-se dupa o experienta intensa si unica de ‘invatare’.

Fobiile sunt, deci, invatate si nu innascute. Ele sunt alegeri comportamentale si nu boli. Fiind invatate, ele pot fi si ‘dezvatate’.

Simptomul fobic schimba comportamentul individului, pentru ca acesta va tinde sa evite situatiile in care ar putea sa fie re-expus la stimulul declansator (o persoana cu claustrofobie ar putea sa renunte la un job aflat intr-o cladire la etajul10), protejandu-se astfel de anxietate. Fobia poate devine un obstacol in exercitarea rolului social al individului, ducand la un grad ridicat de invalidare sociala (fobia sociala, agorafobia..).

In unele cazuri, fobia se poate dezvolta dupa un atac de panica.

Daca aveti o fobie, probabil realizati ca este irationala (de exemplu, o persoana cu fobie de serpi are aceeasi reactie la vederea unui sarpe de jucarie ca la vederea unuia viu – desi e constienta de natura artificiala a jucariei). Doar gandul la situatia sau obiectul fobic va face sa fiti anxiosi, iar in cazul in care sunteti expusi obiectului fobic, teroarea este automata si coplesitoare.

In consecinta, rezumand, simptomele fobice sunt:

-       panica intensa si brusca, intr-o situatie ce nu prezinta un pericol real, dar care este traita ca fiind o amenintare. Aceasta traire este recunoscuta de persoana ca fiind inadecvata

-       reactia fobica este automata si incontrolabila

-       apar reactii vegetative: transpiratii, palpitatii, respiratie superficiala accelerata, tremor…

-       evitarea situatiilor ce ar putea declansa reactia fobica, insusi gandul de a o trai produce, de regula, anxietate anticipatorie.

Comentariile sunt blocate.

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: