psiholog Bucuresti Carmen POPA +40 723 572 222 home page:
psihoterapie Psiholog Bucuresti Carmen POPA

Echipa terapeutica si angajamentul


 

 “Intalnirea dintre doua personalitati este precum contactul dintre doua substante chimice.
Daca se produce o reactie, atunci amandoi sunt transformati.”
Carl Gustav Jung

 

Clientii vin in terapie, de regula, cu o preconceptie referitoare la raspunderea demersului terapeutic care ar reveni in totalitate terapeutului, sau doar in mica masura si lor, insisi.

Tendinta de a incepe de pe o pozitie inferioara sau relativ pasiva da cateva indicii despre relatia clientului cu el insusi si despre modul sau de relationare cu ceilalti. Insa pastrarea acestei tendinte –  ca si cea a opusului ei, pozitia superioara – s-ar reflecta intr-un mod neproductiv asupra demersului terapeutic, care este unul interactiv, si asupra relatiei terapeut-client care, in mod adecvat, este una de tip adult-adult.

In consecinta, penru o abordare corecta a demersului terapeutic, pozitia celor doi actori trebuie ajustata intr-una de egalitate, rolul fiecaruia fiind activ, desi diferit. Cei doi, terapeut si client, formand astfel o echipa ‘terapeutica’ se vor angaja impreuna intr-un mod propriu, specific rolului, intr-un demers complementar si convergent catre atingerea obiectivului terapeutic stabilit de comun acord.

Responsabilitatea pentru vindecare apartine clientului, iar responsabilitatea pentru stimularea procesului de vindecare apartine terapeutului.

In cazul psihoterapiei de cuplu, va fi necesara participarea ambilor parteneri; daca in procesul terapeutic pentru problematica de cuplu va fi implicat si va participa un singur partener, atunci va fi o psihoterapie individuala centrata pe relatia de cuplu, dar nu o psihoterapie de cuplu.

La psihoterapie de familie se recurge atunci cand cei doi parteneri de cuplu dorescare o echilibrare a sistemului lor familial ce implica cuplul si copiii acestora, in caz de probleme familiale sau in vederea intampinarii unei schimbari ce le va afecta viata – nasterea unui copil…). De asemeni – si cel mai frecvent – atunci cand in terapie este adus un copil cu o anumita problematica (de comportament, emotionala, cognitiva…), trebuie avut in vedere ca procesul terapeutic poate fi urmat si, in consecinta, copilul tratat, luand in considerare sistemul familial al acestuia. Sistemul familial presupune familia nucleara (parinti, frati), cat si familia extinsa (bunici… ) sau cea mixta (parinte vitreg, frati vitregi, tutori semnificanti pentru copil). Este necesar ca cel putin tutorii acestuia (de regula parintii) sa se implice in procesul terapeutic (sa sustina si sa incurajeze noile achizitii ale copilului). Pot fi sedinte cu parintii si copilul impreuna, cat si doar cu parintii si doar cu copilul.

psihoterapie

Social tagging: > > > > > > >

Comentariile sunt blocate.

Carmen POPA psiholog Bucuresti +40 723 57 22 22 home page: